Gilet a 30 de Novembre de 2016

Comunicat de premsa a la ciutadania de Gilet:

El passat dia 27 d’Octubre, el col·lectiu de Compromis per Gilet va presentar una moció en la qual sol·licitava a tots els grups polítics el suport per a poder baixar el coeficient aplicat del l’impost de l’IBI del “0,67% al 0,573%” i poder rebaixar als propietaris d’habitatges i parcel·les part de la càrrega d’aquest impost que estem patint en aquesta perllongada crisi, impost que com tots saben es va realitzar una revisió del mateix en 2011 (any que que el valor del sòl i edificació estaven en el seu sostre més alt) actualitzant-se els valors cadastrals, després d’açò tant el partit Popular (PP) com el partit Socialista (PSOE) tots dos van presentar propostes per a aquesta rebaixa, cosa que mai arriba als veïns de Gilet, unes vegades per no presentar la proposta i unes altres per presentar-la fora de termini. Enguany el nostre grup tenia preparat tot per a la seua presentació al ple de setembre però no es va realitzar el ple ordinari mensual que aquest consistori va aprovar a l`inici de la present legislatura, en canvi van tenir temps per a convocar un ple extraordinari per a l’aprovació dels pressupostos de l’any 2016 (pressupostos que havien d’estar presentats i aprovats en 2015) per no entrar en més detalls.

Com deiem al principi d’aquest comunicat tant el senyor alcalde com la nova secretària es van comprometre que en el pròxim ple ordinari, el de novembre, portarien les consultes i dubtes que tenien de la possibilitat de poder portar avant aquesta moció de la baixada de l’IBI. Tant l’alcalde com la nova secretària varen alegar per raons legals i per desconeixement ja que aquest ajuntament està acollit a un pla d’estabilitat econòmica (cosa que nos sembla correcta, però no hem vist aquesta mateixa actitud en l’equip de govern respecte a la despesa que s’ha realitzat en la partida de festes, despesa que supera en molt l’indicat en la pròrroga del pressupost del 2015 al 2016)

Al no realitzar-se el ple del dia 24 de novembre de 2016 aquesta moció no es pot votar i en cas de ser aprovada podria haver-se presentat dins del termini i en la forma escaient per a la seua publicació en el BOP i poder aplicar aquesta rebaixa en l’exercici 2017.

Després d’açò i com nos assisteix la llei:

L’apartat 2 de l’article 32 del text refós de la Llei del Cadastre Immobiliari, aprovat per Reial decret Legislatiu 1/2004, de 5 de març, disposa que les lleis de pressupostos generals de l’Estat podran actualitzar els valors cadastrals dels immobles urbans d’un mateix municipi per aplicació de coeficients en funció de l’any d’entrada en vigor de la corresponent ponència de valors del municipi. Per a atendre la sol·licitud dels Ajuntaments per a l’aplicació d’aquests coeficients per a l’any 2016 és necessari que es complisquen els següents requisits:

a) Que hagen transcorregut almenys cinc anys des de l’entrada en vigor dels valors cadastrals derivats de l’anterior procediment de valoració col·lectiva de caràcter general. És a dir, l’aplicació de coeficients d’actualització per a l’any 2016 requereix que l’any d’entrada en vigor de la ponència de valors de caràcter general siga anterior a 2011.

b) Que es posen de manifest diferències substancials entre els valors de mercat i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents, sempre que afecten de manera homogènia al conjunt d’usos, polígons, àrees o zones existents en el municipi.

Informe de TINSA 2016

informe

Compromis per Gilet en el pròxim ple instará a l’equip de govern que sol·licite una actualització del cadastre de Gilet per a l’any 2017 i la seua aplicació en 2018. Així podrem veure la voluntat del govern municipal en que es rebaixe l’IBI.

Una vegada més han deixat perdre una oportunitat d’afavorir als veins. Com es va publicar fa uns mesos enrere, Gilet és un dels pobles de la Baronia en que el deute segueix augmentant al contrari que als altres. És per això que creiem que Gilet necessita un govern que prioritze les necessitats dels ciutadans i aplique polítiques per i per`al poble.

deute-a-2015