Com suposem que es sabut pels giletants i giletanes, el nostre grup de Compromís per Gilet va presentar en el ple del 27 d’octubre de 2016 una moció en la qual sol·licitava a tots els grups polítics el suport per a poder baixar el tipus de gravamen aplicat del  l’impost de l’IBI del “0,67% al 0,573%” i  poder rebaixar als propietaris d’habitatges i parcel·les part de la càrrega d’aquest impost que estem patint en aquesta perllongada crisis. Impost que a Gilet es va realitzar una revisió dels valors cadastrals en 2011, any que el valor del sòl i edificació estaven en el seu sostre més alt.  Aquesta baixada alleujaria les butxaques dels nostres veïns, fins que es poguera plantejar la revisió dels valors cadastrals al valors reals del mercat,  que al nostre entendre és lo just i raonable.

Ara tenim la novetat que aquest equip de govern, ens presenta en el ple de setembre, la proposta de reduir el tipus de gravamen a aplicar en el IBI del 0,67% al 0,60 %, reducció que segons els criteris d’aquet equip de govern es assumible per a les nostres arques per els increments d’ingressos que es preveu en 2018. La proposta es va a provar per majoria, en la abstenció del PP i nosaltres. A efectes pràctics, suposa que en un suposat valor cadastral de 140.000 € en lloc de pagar 938 €, amb la reducció, passaria a pagar 840 €. Al menys suposa una xicoteta rebaixa a la carga fiscal que sofrim en aquest impost.

Nosaltres hem votat ABSTENCIÓ per que han descartat la nostra proposta inicial de 2016, de reduir el coeficient al 0,573% (en el suposat anterior, passaria a pagar 802 €). Esta clar que la recaptació d’aquest concepte, baixaria aproximadament de 1.277.000 € (coeficient 0,60%);  a 1.219.000 € aprox. amb nostra proposta del 0,573%. Tindríem una diferencia de 58.000 € menys de recaptació i que segon el nostre criteri, es pot assumir sempre que s’actue en la contenció de la despesa.

Havem perdut un any totalment innecessari, es veu que son més importants els interessos partidistes i no prioritzar els interessos dels nostres veïns i veïnes de reduir la carrega injusta de aquest impost que suportem, el mes aviat possible, ja que els valors de les nostres habitatges i parcel·les no correspon al valor real del mercat actual.  Estar clar que s’han aprofitat de la nostra iniciativa i volen penjar-se la “medalleta” davant del poble.

La revisió dels valors cadastrals es una altre tema que tenim pendent i es va quedar penjat en la taula de la comissió especial que estudiaria la viabilitat de la nostra segona moció referent a la revisió cadastral, que es presentà a gener de enguany. Insistim que es just i necessari sol·licitar la ponència de valors cadastrals, a part de fer la baixada del tipus impositiu. Si es baixen els valors cadastrals, es poden ajustar els ingressos de les arques municipals amb un tipus impositiu adequat als ingressos necessaris. D’aquesta forma estaríem pagant un impost adequat a la realitat.  Ara tenim que esperar al març de 2018, que se suposa (segons va comentar el Sr. Alcalde en el ple de setembre) que el Cadastre ens farà una proposta,  que no va explicar en quin sentit.

Informen al veïns com queden les quotes de l’IBI en el tipus impositius aprovat per el ple i la nostra proposta de tipus que es va desestimar l’any passat:

 

Vos convidem a participar en els nostres xarxes socials i expresseu les vostres opinions d’aquet i altres assumptes del poble que tingueu inquietuds.