Moció conjunta presentada per PSPV  i COMPROMÍS de Gilet, aprovada en el ple extraordinari del 15 de novembre de 2018:

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La massa boscosa del Camp de Morvedre constitueix un dels majors actius ambientals amb els que compta aquesta comarca. Són molts quilòmetres quadrats bàsics i necessaris per garantir la qualitat de l’aire, la lluita contra el canvi climàtic i per compensar la petjada ecològica d’una comarca amb una clara vocació industrial, a través de la seua capital, Sagunt, dintre del País Valencià.

Aquesta massa forestal s’escampa per diferents classificacions urbanístiques. En el millor dels casos forma part d’un parc natural, però també podem trobar sòl forestal protegit pels ajuntaments, sòl forestal comú, sòl agrícola o fins i tot sòl urbà.

És per això que diversos ajuntaments de la comarca com el de Sagunt i Faura hem promogut la protecció d’espais com a paratges naturals en muntanyes com la de Romeu o la Rodana, per tindre custòdia i protecció sobre les masses boscoses que queden fora dels Parcs Naturals. No som els únics, i per això la societat civil -a través d’Associacions com Acció Ecologista Agró- promou la figura del paisatge protegit de les Muntanyes del Palància-Belcaire, que fins al moment compta amb el suport d’Almenara, La Vall d’Uixó, Estivella, Faura, Quart, Quartell, Benifairó, Petrés, Gilet, Albalat dels Tarongers i Sagunt.

Igualment, tan necessària es fa la protecció com la prevenció dels riscos als quals aquestes masses forestals poden veure’s afectades, sent un dels més importants, sense cap dubte, el dels incendis forestals. Tindre una gestió activa, dotar del màxim de recursos possibles en prevenció en zones forestals on conviuen usos com el residencial, és bàsic per protegir el nostre patrimoni natural, així com les persones que viuen en aquests entorns forestals.

Recentment, s’ha qüestionat el manteniment de l’observatori del Picaio d’Algimia d’Alfara per qüestions tècniques i de manteniment. És cert que part de la cobertura de la conca visual del Picaio es cobria amb altres observatoris com el de Alto del Pino o Puntal de l’Aljub, però eixos arguments no poden servir per justificar una reducció en els sistemes de vigilància que ja estan establerts, precisament perquè eixa cobertura de substitució no es dona en la seua totalitat.

Igualment, cal recordar que cap dels tres punts de vigilància cobreixen la zona est dels boscos comarcals (Muntanyes de Romeu, Rodana, Font de Ribera, etc). Vincular l’existència d’observatoris únicament al límits dels parcs naturals és insuficient quan les masses forestals són contínues i en molts casos superen eixos límits. Més encara quan existeixen nombroses urbanitzacions en aquestes zones límit dels parcs naturals que requereixen de majors esforços de prevenció, tant per part de particulars com per part de les institucions, i on cobra especial importància el treball de brigades de prevenció de la comarca, o dels Plans d’ocupació en l’àmbit forestal promoguts per alguns ajuntaments.

Es per tot això que es proposa l’adopció dels següents:

ACORDS

1.- Sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient, com a mesura prioritària i urgent, el manteniment i condicionament de l’observatori del Picaio d’Algimia d’Alfara per a la proper estiu i que continue sent un punt de vigilancia de la xarxa d’observatoris de la GVA.

2.- Establir una xarxa d’observatoris en el Camp de Morvedre que garantisca la preservació de les masses forestals de la nostra comarca. El primer pas de la qual ha de ser la creació d’un observatori per a la prevenció d’incendis en la zona de Bonilles-Romeu.