La liberalització del mercat de les telecomunicacions s’ha traduït en l’aparició de nous serveis de telecomunicació i en una multiplicació de les instal·lacions. Aquesta major diversitat de serveis i els seus nivells de qualitat i cobertura associats, requereixen l’existència d’un elevat nombre d’instal·lacions, més encara quan concorren diversos operadors.

Per això, en l’actualitat, és freqüent veure a les nostres urbanitzacions i també en algunes zones del nucli urbà, una quantitat de línies aèries de cables: entre pals, travessant carrers, etc.; generant un impacte estètic que atorga una imatge d’endarreriment inapropiada per al nostre poble, danyant així l’harmonia urbanística del nostre entorn natural on ens situem. El problema general és que hi ha quantitat de cables individuals, alguns despenjats i no estan d’alguna forma agrupades o lligats, generant l’impacte descrit anteriorment amb risc a possibles incidents d’enganxaments diversos (branques, vehicles etc.)

En començar a veure saturació de cables de telecomunicació, units a l’impacte visual i mediambiental que moltes d’elles tenen en el paisatge, determinen la necessitat urgent de regular les seues condicions, dins del que és competència municipal, de manera que el desenvolupament de les xarxes de telecomunicació en el terme municipal es produïsca de manera ordenada, i amb l’objectiu que les seues instal·lacions puguen ser programades i planificades amb visió de conjunt.

Es tracta d’un tema de complexa solució que, a poc a poc, haurem d’atallar. Podem començar, per exemple, que els cablejats estiguen tensats i d’algunes formes agrupades, lligades o sistema perquè no estiguen solts i que estèticament tinga un impacte menor.

ACORDS

1.- Que per part dels nostres serveis tècnics, elabore un estudi de viabilitat prèvia, per a poder regular mitjançant ordenança municipal aquest tema de cablejat aeri i encara que inicialment el problema siga els de les telecomunicacions, s’aborde el problema en general.

2- Instar a les companyies que revisen les seues instal·lacions i reparen i adeqüen els cablejats que actualment estan en males condicions, fins i tot per temes de seguretat.

(Aprovada la Moció per unanimitat en el ple ordinari 30 d’abril de 2021)

Algunes imatges dels cablejats aeris, per la seua visió i compressió de la situació: