Des de Compromís pot haver-hi diferents sensibilitats a favor o encontra dels bous al carrer, però tots i totes apostem per la seguretat  i la llibertat de les festes, per a tindre protocols útils, que es complisquen i respecten les lleis autonòmiques. Creiem que la societat valenciana està en aquesta posició. També creiem en l’autonomia municipal a l’hora de decidir quins tipus de festes vol celebrar, Cal prendre aquestes decisions des de la proximitat i implicant al màxim de veïns i veïnes per a decidir millor. No estem per prohibir, sinó en tot cas, consultar al municipi perquè prenga les seues pròpies decisions,

Lamentablement enguany està sent un any molt trist per l’elevat nombre de defuncions de persones i perquè no dir-ho, també d’animals. És el moment de revisar protocols de seguretat i avançar per unes festes més controlades i més segures, on pensem que estarem tots d’acord tant forces polítiques, com el conjunt de la societat valenciana.

Compromís per Gilet, volem posicionar-nos sobre que festes volem per al nostre poble i màxim després del viscut enguany. Un any que podem qualificar-lo de descontrol, falta de civisme i de mesures que regulen la conciliació ciutadana.

Volem ser clars, el nostre col·lectiu de Gilet estem per tindre festes segures per a les persones i en contra del maltractament animal. Per què no proposar una consulta popular oberta a tota la població si volem Bous al carrer a Gilet i acatar la decisió de la majoria?

Mentrestant volem plantejar les següents propostes, amb la finalitat de millorar el desenvolupament de les nostres festes:

Per part de l’Ajuntament buscar la conciliació amb les associacions, entitats, penyes i altres forces del municipi, on s’aconseguisca acords per a regular horaris d’obertura – tancament, matèria de contaminació ambiental – acústica per a les setmanes de les nostres festes locals, segons marca la legislació i disposicions legals en vigor. No és admissible que no es regule aquests aspectes per respecte als habitants del poble i en pro de la conciliació veïnal. Hi ha competències municipals excepcionals per a regular aquests aspectes (per exemple Llei 14/2010 de G.V., apartat 4.3).

Plaza de Bous tancada amb portes d’entrada i eixida, on es puga controlar l’entrada al recinte i complir la normativa vigent. Tenint en compte un sistema de disseny per a tindre una o diverses portes amb accés directe a les graderies, per a evitar a menors i persones que no reunisquen les condicions que marca la normativa, puguen accedir al rode de la plaça taurina. Proposem el pagament d’entrada al recinte taurí.

Buscar una altra ubicació consensuada de la plaça de bous més apropiada i menys molesta que l’actual.

Estudiar un recorregut d’entrades de vaques i bous amb les mesures de seguretat més estrictes i un recorregut curt per al seu millor control. Si no és possible, preferiblement passar directament a la prova de ramaderia, sinó queda més remei..

Que siga la Federació de penyes taurines de Gilet, els organitzadors dels Bous al Carrer. Implicant-se i responsabilitzant-se del bon funcionament dels festejos amb els aspectes comentats anteriorment

Únicament l’Ajuntament subvencionarà els esdeveniments socioculturals-recreatives, que no tinguen a veure directament amb la despesa de ramaderia.

Les tradicions evolucionen i es milloren. No som de prohibir, però hem de saber buscar alternatives d’oci més inclusives perquè la nostra societat avance. Hui dia seria una aberració tirar una cabra des del campanar, o les cucanyes dels ànecs vius, per exemple.

Els recursos públics són limitats i han de ser emprats equitativament perquè puguen arribar les activitats festives per a totes les persones de totes les edats, condicions i gustos

12 de setembre de 2022

Col·lectiu Compromís per Gilet